Hur har din utbildning från SMIL hjälpt dig i din karriär?
– Min utbildning från SMIL har hjälpt mig på flera olika sätt, både när det gäller konkret rapportskrivande men framför allt i att tänka analytiskt och arbeta strategiskt. SMIL:s tvärvetenskapliga upplägg gav mig en förmåga att förstå komplexa frågor ur flera perspektiv och hitta lösningar som fungerar i praktiken. En kurs som jag tycker var extra givande är Strategier för hållbar utveckling. I den kursen fick vi utveckla strategier för att hantera olika miljöproblem och arbeta med metoder för att reflektera över synergier, avvägningar och prioriteringar i förändringsinriktat hållbarhetsarbete. Det är precis det jag jobbar med idag – att analysera och föreslå strategiska lösningar i projekt som ofta har flera intressenter och mål att balansera.
Hur resonerade du när du valde inriktning på SMIL?
– Jag valde humanekologi som inriktning under min utbildning på det samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet. Det var inte ett helt enkelt val, eftersom jag även är väldigt intresserad av ekonomi, statsvetenskap och kulturgeografi – områden som de andra inriktningarna fokuserade på. Men det var just bredden i mina intressen som gjorde att jag fastnade för humanekologi. Den tvärvetenskapliga ansatsen, där flera perspektiv vävs ihop och man ser saker i ett större sammanhang, kändes som ett perfekt sätt för mig att lära mig om olika områden utan att behöva begränsa mig.
En annan viktig anledning var att humanekologi erbjuder ett systemtänk, där man verkligen kan förstå de komplexa sambanden mellan människa, samhälle och miljö. Jag drogs framför allt till möjligheten att analysera större helheter och se hur sociala, kulturella och ekonomiska faktorer påverkar och påverkas av ekologiska processer.
Minns du någon särskild kurs eller händelse extra bra?
– Praktikkursen var särskilt roligt och givande. Jag fick möjlighet att praktisera på miljöförvaltningen i Göteborg som miljöutredare. En av mina uppgifter var att utreda utformningen av markanvisningar för att se till att stadens miljö- och klimatmål kunde nås. Jag fick även genomföra miljörevisioner och ta fram förslag på lösningar för hur stadens omorganisation, NOS, skulle kunna integrera Göteborgs miljö- och klimatprogram. Det var riktigt lärorikt att få ta de teoretiska kunskaperna från utbildningen och faktiskt tillämpa dem i praktiken och förstå hur hållbarhetsfrågor hanteras i en kommunal kontext.
Har du nåt tips eller råd till den som funderar på att läsa SMIL eller arbeta med hållbarhet?
– Jag skulle säga: var nyfiken och öppen för att utforska olika perspektiv och möjligheter inom hållbarhet! Det är ett så brett område som berör allt från biologi till nationalekonomi. Så om du funderar på att läsa SMIL eller arbeta med hållbarhet: var inte rädd att dyka in i nya typer av frågor och projekt. Det är ofta när du provar något nytt som du upptäcker vad du verkligen brinner för.

Besöksadress
Vasaplatsen 1
Org. nummer: 202100-3153
Följ oss på
Kontakt
Göteborgs universitet
Box 100
405 30 Göteborg
Sweden
Telefonväxel
031-786 00 00

Vad handlar hållbarhet om för dig?
– Hållbarhet för mig handlar om att agera långsiktigt och ansvarsfullt, använda resurser klokt, minimera vår påverkan på miljön och skapa förutsättningar för samhällen att utvecklas på ett sätt som fungerar för både nuvarande och framtida generationer. Och jag som är intresserad av och arbetar med stadsutveckling brinner lite extra för hur vi kan skapa hållbara stadsmiljöer – platser som är funktionella, miljövänliga och anpassade för ett samhälle i ständig förändring.
Vad gör du på jobbet?
– Jag arbetar som projektledare och konsult på A Beautiful Soup, en PR-byrå som är specialiserad på public affairs inom hållbar stadsutveckling. Mitt jobb handlar om att hjälpa företag och organisationer att navigera i det kommunala och regionala politiska landskapet och skapa synergier som bidrar till en mer hållbar stadsutveckling. Det är ett väldigt varierande arbete där jag kan göra allt från att ge strategisk rådgivning och skriva analyser till att genomföra event och leda samverkansgrupper.
Just nu arbetar jag med flera spännande projekt, men två av dem ligger mig extra varmt om hjärtat. Det ena uppdraget handlar om att vara samverkansansvarig för Gbg7000+, en samverkansgrupp som verkar för att det ska byggas 7000 studentbostäder i Göteborg mellan 2016 och 2026. Min roll är att hålla ihop och utveckla samarbetet, samtidigt som jag fungerar som bollplank för aktörer som Göteborgs Förenade Studentkårer och staden i frågor som rör studentbostäder.
Det andra uppdraget är att jag projektleder Stadsutvecklingsdagarna under Frihamnsdagarna 2025. Två dagar med seminarier, utställningar, rundabordssamtal och andra aktiviteter. Som projektledare ansvarar jag för Stadsutvecklingsdagarnas helhet, från att få med utställare till att säkerställa att vi en bredd i stadsutvecklingsfrågor på vår scen.
Hur fick du jobbet?
– Efter mina studier på SMIL blev jag invald som ordförande för Göteborgs Förenade Studentkårer, där jag arbetade med studentpolitik i ett år. Under den perioden engagerade jag mig särskilt i studentbostadsfrågan och Gbg7000+. Jag drev frågor som ledde till att politiker fick upp ögonen för studentbostadsbristen i Göteborg och började vidta konkreta åtgärder. Genom mitt engagemang och förmåga att bygga nätverk, samtidigt som jag visade på resultat, blev jag uppmärksammad av A Beautiful Soup och fick erbjudandet om att börja jobba där.

Gabriella Näslund har läst det samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet och är i dag projektledare på PR- och PA-byrån A Beautiful Soup. Där hjälper hon företag att hitta rätt i politiken och driva på för hållbar stadsutveckling. Med SMIL i bagaget har hon lärt sig att angripa komplexa frågor från flera håll och hitta lösningar som håller i verkligheten.
Gabriella Näslund
Intervjun med Gabriella Näslund
"Var inte rädd att dyka in i nya typer av frågor och projekt."

Hur resonerade du när du valde inriktning på SMIL?
– Jag har alltid varit intresserad av politik så statsvetenskap kändes ganska givet, jag var lite inne på humanekologi och kulturgeografi också men kände ändå att statsvetenskap passade mig bäst när jag kollade in kurserna. Jag tror det viktigaste är att ta något som man tycker är intressant och inte försöka tänka för strategiskt, i slutändan vet man aldrig var man hamnar ändå!
Minns du någon särskild kurs eller händelse extra bra?
– Jag tyckte att det första året, den miljövetenskapliga grundkursdelen, var väldigt lärorik! Jag har alltid kategoriserat mig som en samhällsvetare snarare än naturvetare då jag läste det samhällvetenskapliga programmet på gymnasiet och mest intresserat mig för samhällsfrågor, så det var nyttigt för mig att få den kunskapen. Det krävs en grundläggande förståelse för de processer som sker i miljön för att du ska kunna arbeta med dessa frågor.
Har du nåt tips eller råd till den som funderar på att läsa SMIL eller arbeta med hållbarhet?
– Om man vill ha ett jobb där man känner att man faktiskt bidrar till en positiv utveckling av vårt samhälle ska man helt klart läsa SMIL! Jag är helt övertygad om att det tvärsektoriella perspektivet som man får när man läser SMIL-programmet är nyckeln för att lyckas hitta lösningar för att nå våra klimat- och miljömål.
Vad handlar hållbarhet om för dig?
– För mig handlar hållbarhet om att använda våra resurser på ett ansvarsfullt sätt som inte äventyrar framtida generationers hälsa och möjligheter att uppfylla sina behov. Det handlar om ett systemtänk där vi ställer om från fossilt till förnybart, konsumerar mindre, använder resurser på ett effektivt sätt och hittar cirkulära lösningar.
Vad gör du på jobbet?
– Som energi- och klimatsteg arbetar jag med väldigt mycket olika saker beroende på vilka uppdrag vi får från regeringen. Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm i länet, vilket betyder att vi ska se till att regeringens politik får genomslag på regional nivå men vi ska också rapportera uppåt kring specifika behov som finns i länet. Just nu är det mycket fokus på energifrågor, framförallt den storskaliga elektrifieringen som behövs för att vi ska ställa om från fossilt till fossilfritt. Men generellt kan man säga att vår roll ofta handlar om att samordna och lotsa länets aktörer, framförallt kommunerna, i energi- och klimatarbetet.
Hur fick du jobbet?
– Efter examen, och en praktik på svenska ambassaden i La Paz i Bolivia, fick jag ett vikariat på Region Halland som projektledare för Miljösamverkan Halland. Syftet med de projekt vi hade var att ta fram vägledning och stödmaterial för miljötillsyn. Vi samverkade då mycket med Länsstyrelsen i Västra Götaland och hade flera gemensamma projekt vilket gjorde att jag fick en del kontakter där. När mitt vikariat tog slut fick Länsstyrelsen i Västra Götaland, väldigt lägligt, akut behov av en person som kunde arbeta med bland annat ett klimatinvesteringsstöd och jag fick då en visstidsanställning som senare resulterade i en fast anställning.
Hur har din utbildning hjälpt dig i din karriär?
– Jag har fått en väldigt bra bredd inom miljöområdet som hjälpt mig mycket i mina olika arbetsuppgifter. Jag gick en praktikkurs där jag fick möjlighet att praktisera på GU:s miljöenhet, vilket var en bra erfarenhet samt något att sätta på CV:et. Den statsvetenskapliga biten av min utbildning har hjälpt mig att förstå miljöpolitik och hur statsapparaten fungerar vilket är mycket värdefullt i mitt arbete.




Gabriella Näslund har läst det samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet och är i dag projektledare på PR- och PA-byrån A Beautiful Soup. Där hjälper hon företag att hitta rätt i politiken och driva på för hållbar stadsutveckling. Med SMIL i bagaget har hon lärt sig att angripa komplexa frågor från flera håll och hitta lösningar som håller i verkligheten.
Gabriella Näslund
"Var inte rädd att dyka in i nya typer av frågor och projekt."
Intervjun med Gabriella Näslund